War Diary Part 2

26 Aprilie 2024

Am continuat să lucrez pe tema războiului din Ucraina și vreau să vă prezint o nouă serie de experimente vizuale în această parte a doua a jurnalului de război (prima parte o găsiți aici).
Acesta este un proiect care distilează energia unor momente dramatice și care dorește să amplifice conștientizarea urgenței pe care a creat-o invazia rusă, amintindu-ne că războiul încă nu s-a încheiat și este aproape de noi.

În realizarea celei de-a doua lucrări de mari dimensiuni, Imagining the war dragging to a halt #2, am folosit aceeași tehnică a cărbunelui și aceeași manieră gesturală de reprezentare, similară cu ce se întâmpla în mișcarea Artei Informale din anii 40-50. Cărbunele a fost completat de material reciclat aplicat direct pe pânză. În tot acest timp, am făcut și o serie de înregistrări video, care vor servi la întregirea procesului de creație. Lucrarea suprinde momentul unui impact nedefinit, fracțiunea de secundă în care materia este împrăștiată violent și aleatoriu, iar aportul meu artistic, în acest caz, a constat în defragmentarea estetică a părților. Individualitatea lucrării constă în reconcilierea contrastului dintre violența și incetitudinea impactului și recompunerea bucăților rezultate.

Cei familiari cu arta abstractă pe care o fac, vor observa predilecția mea pentru folosirea unor șabloane, matrițe sau alte instrumente de ajutor, care au rostul de a reda anumite motive în mod repetitiv și accentuat (ca în cazul lucrării Arde Pădurea). De această dată, am folosit un vechi șablon de desen militar moștenit de la bunicul meu, care a avut, printre sarcinile sale din perioada Celui De-al Doilea Război Mondial, desenarea anumitor planșe strategice. Astfel, am folosit motivul proiectilului într-o serie de lucrări grafice. Așa s-a strecurat culoarea în proiectul meu despre război.

 

Tot pe baza unor șabloane și culori, am explorat geometria focului și parabolele trasate de traiectoria balistică a rachetelor într-un experiment vizual cu fucsia.

Între timp, începuse și războiul din Gaza. Urmează partea a treia.