Retrospectiva anului 2022

06 Februarie 2023

De fiecare dată când scriu aceste retrospective, nu pot decât să constat, spre uimirea mea, că a fost un an mai productiv decât cel anterior, dar de data asta știu exact de ce a fost așa. Declanșarea războiului, dorința de a deschide un front artistic împotriva agresiunii, dar și câteva expediții europene la cele mai mari expoziții de artă – documenta15 în Kassel și Bienala de la Veneția – au fost o parte dintre inspirațiile mele în acest an.

Războiul a devenit parte integrantă a proiectului Basarabia la care lucrez de câțiva ani, în încercarea de recuperare a memoriei refugiului din iunie 1940, atunci când bunica mea s-a refugiat în România alături de familia ei din calea armatei sovietice. Cu câteva zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, am terminat o lucrare de mari dimensiuni cu un tren de refugiați părăsind Basarabia, sub o ploaie de pietre aruncate de cei care rămâneau. Lucrarea Aruncau cu pietre în noi a fost punctul central din expoziția Basarabia din cadrul PAV @ FITS2022.

În luna august am petrecut o săptămână la Documenta15, una dintre cele mai mari expoziții de artă din lume, care are loc odată la 5 ani în Kassel, Germania.

Despre Documenta15 am scris pe larg în acest articol.

În septembrie, a urmat o altă expediție fantastică, de data asta la Bienala de la Veneția.

În luna octombrie, am fost invitată de asociația ALEG să spun povestea din spatele proiectului Basarabia în cadrul Festivalului Egalității de Gen, alături de refugiați ucraineni și sirieni.

Între timp, am inițiat o serie de lucrări despre război la care încă lucrez, dar vă las aici o serie de schițe. Cu ocazia asta, am descoperit cărbunele ca mediu de lucru și trebuie să recunosc că-mi place foarte mult.

În noiembrie, am recreat câteva opere de artă realizate de artiste din cartea Great Women Artists (2019, Phaidon).

Tot anul trecut, colaborarea mea cu Oana Barbu aka Eyecandy Monsters s-a materializat prin transformarea Elizei din sticker 2D în obiect de colecție 3D.

Mai sunt exemplare pisicești! Dacă vă place Eliza și doriți să mă susțineți, scrieți-mi un mesaj pe info@sorinatomuletiu.ro sau pe social media.

La final, vă las cu o serie de desene și schițe ale anului 2022.

Mulțumesc pentru sprijinul acordat în 2022 și sper să nu vă pierdeți apetitul pentru artă în 2023! Sprijiniți pe cât posibil artiștii independenți!