Proiectul Basarabia - O introducere

07 Iunie 2022

Acest proiect de artă documentară în derulare este bazat pe un eveniment din istoria familiei mele: refugiul în România al bunicii mele, Nina Maxim, în 1940 din portul Cetatea Albă, Basarabia (în prezent, teritoriu ucrainean).

Metodologie

Am început să documentez acest eveniment înregistrând conversațiile mele cu bunica. Timp de 5 ani, am adunat material audio cu mărturiile ei, iar bunica și-a scris amintirile, folosind o cronologie istorică personală. Intenționez să incorporez scrierile sale și înregistrările audio în proiect, precum și alte documente și fotografii de familie.

Am citit cărți despre istoria Basarabiei, m-am documentat și am strâns fotografii digitale din diverse surse online pentru a întregi poveștile pe care mi le spune bunica.

Încă nu am vizitat Cetatea Albă (Bilhorod-Dnistrovs'kyi), dar intenționez să fac asta în viitorul apropiat pentru a strânge date de arhivă și pentru a încerca să identific casa familiei Maxim (fără a avea adresa exactă).

Practici artistice

Desene în creion și cerneală ilustrează zilele de refugiu, urgența și efortul refugiaților de a se îmbarca în ultimele trenuri către România pentru a scăpa de invazia armatei sovietice. Acești oameni au avut la dispoziție doar 4 zile pentru a evacua Basarabia. Mulți au rămas la casele lor și o mare parte din ei au fost deportați în Siberia. Bunica a pierdut 16 membri ai familiei. Au plecat lăsând toate bunurile în urmă.
Am folosit imagini de arhivă găsite pe internet ca referință în lucrările mele și fotografii de familie pentru a încerca să recreez atmosfera de dinainte și de după primirea ultimatumului de evacuare.

Toate desenele de până acum sunt realizate pe hârtie de dimensiuni A4 și A5, dar intenționez să continui proiectul cu lucrări de mari dimensiuni.

Inspirația mea principală în acest proiect este opera lui Käthe Kollwitz (seria The Weavers și The Peasant War).

Cuvinte cheie: refugiați, Basarabia, Al Doilea Război Mondial, România, dislocare, Uniunea Sovietică

Citiți/vedeți mai multe:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ocupa%C8%9Bia_sovietic%C4%83_a_Basarabiei_%C8%99i_Bucovinei_de_Nord

https://old--akkerman-livejournal-com.translate.goog/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=nui

Blog cu resurse foto și documente istorice din Basarabia (tradus în engleză din limba ucraineană cu Google Translate)

https://www.youtube.com/watch?v=F2i9bZ6VMtE

Imagini de propagandă cu cedarea Basarabiei care conține și imagini video din timpul refugiului

 

Prima iterație a proiectului multimedia Basarabia va fi prezentată la Centrul Cultural German din Sibiu (str. Timotei Popovici, nr. 9) în cadrul PAV (Platforma de Arte Vizuale) @ FITS 2022, în perioada 24 iunie - 3 iulie.